9 ідей, з чим подати та їсти сало
Немає української кухні, де б ніколи не готували та не подавали сало. Цей продукт простий, теплий, ситний і дає енергію. Його можна довго зберігати в морозилці та готувати з ним різноманітні страви. Ми вирішили в одній статті зібрати найкращі ідеї, з чим їсти та подавати сало: від вічної класики до креативних та навіть дієтичних варіантів.

1. З часником, цибулею, чорним хлібом та борщем
У багатьох родинах не їдять борщу без закуски з сала, часнику та/або цибулі на житньому хлібі. Це додає жирності, ситності, насиченості страві. А ще це чудовий спосіб додати сирий часник до раціону та отримувати від нього максимум користі.
2. На чорному хлібі, натертому часником
Дурне сало без хліба, чи не так? Це ідея для класичної простої закуски. Запечи в духовці скибки чорного хлібу, натри їх часником, а потім поклади на них тоненькі скибочки солоного сала. Це хороший варіант для тих, кому подобається аромат часнику, але не подобається розкушувати зубчики.
3. На чорному хлібі, натертому часником із пряною зеленню
Маєш трошки зелені на підвіконні? Зроби смачну намазку на чорний хліб з сала та пряної зелені. Поки чорний хліб підсушується в духовці, в блендері перебий кілька скибочок сала та пряної зелені. Нам сподобалось з кінзою, але можеш поекспериментувати й додати яку хочеш, щоб знайти свій ідеальний смак. Коли хліб підсушиться, натри його зубчиком часнику, намаж зверху намазку і смакуй!

4. Як намазка на чорний хліб з маринованими або солоними огірками
Жирне сало добре справляється з кислотністю та солоністю огірків. Тому якщо вони вийшли надто кислими або засолоними на твій смак, перебий у блендері солоне сало, нарубай огірочки хаотичними, маленькими шматками, та змішай з перебитим салом. Вийде дуже смачна, текстурна намазка на чорний хліб, або цибуляні крекери.
5. На чорному хлібі з маринованою цибулею та гірчицею
Наріж чорний хліб на скибочки, змасти гірчицею, а також додай тоненькі пера маринованої цибульки. І зверху на все це діло поклади тонкі скибочки солоного сала. Цибуля додає хрумкості, гірчиця — гостроти, а сало — жирності та ситності.
6. Приготувати страви на салі
Хочеться по-справжньому чогось ситного та апетитного? Тоді приготуй звичні страви на салі. Фаворит авторки статті — це картопля з м’ясом та шматочками сала, запечені в горщиках. Можна додати ще солоного козячого сиру, щоб взагалі на сьоме небо переміститись. А ще сало можна використовувати для супової засмажки замість олії, робити на ньому яєшню. І, звісно ж, робити кашу з салом.
Фото: Unsplash
7. Намазка з сала з часником та свіжі овочі
Якщо не любиш сало через жирність, тоді спробуй зробити з нього звичайну часникову намазку на хліб. Але подавати варто зі свіжими овочами. Наприклад, намастити на цілозерновий хліб, і зверху покласти нарізані соломкою моркву, селеру й огірки, або слайси помідорів чи перцю. Свіжість та хрумкість овочів відтінять жирність сала, а також додають більше вітамінів та мінералів, зроблять бутерброд здоровішим.
8. Шкварки
Шкварочки — це окрема історія, яку просто не можна оминути. Їх можна додати до вареничків, галушок, каш, млинців та картоплі. Це додає насиченішого аромату та смаку стравам, а для вареників з картоплею — обов’язковий атрибут.
9. Копчене сало, гірчиця або хрін, мариновані або солоні огірки на грінках з чорного хліба
Якщо хочеться чогось гурманського та вишуканого, подай на стіл скибочки копченого сала, трошки гірчиці або хріну, а також нарізані смужками або слайсами мариновані або солоні огірки. Вони прекрасно підходять до грінок з чорного хліба.
Розігрався апетит? Тоді скуштуй одну з наших ідей, з чим подати та їсти сало.